Am gasit acest articol super interesant pe blogul lui Pheideias.
Cititi , va rog...
"Prima casa - ultima teapa trasa poporului roman. De ce poporului, pentru ca noi vom plati pana la urma banii imprumutati de la FMI.
Nevotatii nostri politicieni, care au cu politica, cam ce am eu cu baletul pe sarma, s-au vazut adanc loviti de criza imobiliara. Ca toti au investit in case, terenuri si complexe rezidentiale in ultimii ani; doar a fost afacerea secolului. Si-au zis: ce ne facem acum ? Nu mai vindem nimic ! Si preturile scad cu fiecare luna. Cum facem rost de bani, ca pe "viermi" (daca nu stiati, asa ne numesc) nu mai avem cum sa-i mai pacalim.
Si asa au copt programul "prima casa". Singura mica problema era sa convinga bancile sa le cumpere apartamentele. Bancherii s-au uitat ciudat, ca s-au prins repede de smecherez. Nu sunt prosti nici ei. Atunci guvernul a venit cu solutia garantarii creditului cu bani de la FMI. Ministerul Finantelor a anuntat ca vor fi garantate in proportie de 80% creditele ipotecare cu o valoare de maximum 60.000 de euro, contractate pentru achizitia unei prime locuinte, vechi sau noi. Ar fi vrut ei sa garanteze o valoare mai mare, dar responsabilii de la FMI s-au prins si ei de shmen, si au zis STOP, nu mai mult de 60.000.
Asta e, decat deloc, buni si aia !
Acu', care e shmenu' ?
Credeti ca omul de rand, cel care va lua credit, are vreo importanta in ecuatie ? Smile! Nici vorba ! Chiar spunea un lider de sindicat pe un post TV, ca nu s-a intocmit niciun studiu la nivel de guvern, privind profilul solicitantului de credit. Pentru ca nu intereseaza pe nimeni daca acesta poate sa ramburseze sau nu banii. Important e sa dea cu pixu'.
Si rezolvarea ecuatiei ...
Dezvoltatorul imobiliar, respectiv vanzatorul, isi va lua banii de la banca. Asta conteaza ! In continuare, in ecuatie vor ramane banca si cel care a luat creditul.
Dupa trei luni de neplata; probabil aici se va ajunge in conditiile prosperitatii economice actuale, banca va declara clauza de insolvabilitate si va incasa cei 80% din valoare de la stat, dar va ramane si cu apartamentul. Sunt convins ca mai marii nostri sunt suficient de tampiti sa dea banii pe niste apartamente si apoi sa le lase bancilor. Macar sa fi devenit copropietari. No comment !
Singurul care pierde este cel ce-a dat cu pixu', pentru ca fraierul, a apucat sa achite cateva rate + avans. Credeti ca pasa cuiva ? Sa fim seriosi !
Deci a mai iesit unul din ecuatie. A ramas banca.
Peste un an, pretul caselor se va mai reduce cu cel putin 40 %. Atunci va scoate banca casele la vanzare. O casa evaluata acum la 60.000 Euro, o va vinde cu 35.000. Daca credeti ca astia sunt banii pe care ii va recupera, insemna ca ati lipsit de la matematica.
Banca a luat deja 80 % din valoare, adica 48.000 Euro, care adunat la 35.000 Euro, fac 83.000 Euro. Scazand 12.000, reprezentand diferenta intre 60 si 48, rezulta 71.000 Euro.
Si cum banii si bancile apartin tot celor care conduc lumea si al caror exponent este FMI, acestia vor obtine la sfarsit un profit de 71.000 Euro + dobanda. Probabil ca veti spune, cum 71.000, ca banca a dat deja 60.000 dezvoltatorului si a luat inapoi de la stat 48.000, iar dupa vanzare ii mai raman 23.000. Fals ! Cei 48.000 sunt in alta galeata ! Cea cu garantia de stat, pe care va trebui s-o rambursam peste X ani, ca guvernul n-a catadicsit sa publice termenii contractului cu FMI. Prin garantia de 80%, FMI (banca) a luat cei 48.000 inapoi si ii mai ia inca o data cand va trebui sa rambursam imprumutul + dobanda.
Daca nu stiati, FMI este constituit din fondurile marilor banci ale lumii + fonduri private (Rothschild si altii), ale caror filiale sunt si la noi. Adica muta banii dintr-un buzunar in altul. Daca se spalau pe maini intre timp, nu aveam criza de azi. Smile!
Pentru cei care nu inteleg cum ne tepuiesc bancile mondiale, am sa dau un exemplu. Ion n-are bani sa cumpere 1 ou. Gheorghe ii zice: "Ioane, iti dau eu bani, da' mi-i dai inapoi peste un an cu dobanda.". Ion ia banii si se duce la magazinul din colt si cumpara oul cu 4 lei bucata. El nu stie ca magazinul e tot a lui Gheorghe, si ca oul pe care il vinde cu 4 lei, el il produce la ferma X care e tot a lui, cu 1 leu. Asa Ion ajunge sa-i bage lui Gheorghe in buzunar 3 lei profit + 4 lei imprumutul + 1 leu dobanda. Total: 8 lei. Astfel Ion cumpara oul cu 8 lei, adica il plateste de doua ori.
Si inca ...
Ca sa vedeti diferenta intre nemti si noi, adica cat de lichele sunt guvernantii nostri, am sa fac o mica comparatie.
Angela a dat pentru Rabla 2500 Euro. Atentie ! A dat bani pentru CONSTRUCTIE de masini. Stocurile oricum erau mici, in comparatie cu necesarul ce s-ar fi ivit la lansarea programului.
Milut da 48.000 Euro pentru CUMPARAT de case. Pe ultima suta de metri a bagat si stramba cu ... si pentru contructia de locuinte. Dar sunt convins ca banii se vor duce pe stocul locativ. Smile! Il doare in cot de ocuparea fortei de munca. Iar raportul valoric (casa - masina) e de 1:20
Aveti impresia ca se vor imbulzi multi sa cumpere case ? Sa fim seriosi, daca ne uitam in ultimii 5 ani, in proportie de 80 %, s-au cumparat proprietati pentru specularea ulterioara, nu pentru locuitul propriuzis. Nu zic nu, s-or gasi si fraieri, dar ma tem ca vor fi extrem de putini.
Daca programul nu va avea succesul scontat, pun pariu ca smecherii vor gasi o alta gaselnita. Eventual sa dea o ordonanta prin care proprietarii de apartamente au voie sa-si cumpere casele, iar guvernul le va da bani pentru asta. E tare, nu ? Smile!
Prin urmare, noua casa nu este decat o noua teapa, trasa vechilor prosti. Smile!"
Sorry Pheideas, poza n-o pun, ca nu merita , noi n-avem politicieni, avem hoti!
4 comentarii:
este bine ca ai prezentat detalii despre acesta afacere. Eu nu am crezut niciodata ca poate fi in slujba celor multi. Nu este singurul exemplu sunt atatea care m-au determinat intr-un final sa nu mai trec pe la renumitele urne care asteapta biletul de vot. Am motive clare pentru care nu o mai fac. O seara frumoasa si fara tepe.
Foarte interesant articolul. E bine de ştiut...
Pai ce, se mai gandea cineva ca guvernul va face vreun program in interesul cetateanului? Nu. Eu una sigur nu.
Dar din punct de vedere al locuitorului tarii, tot e mai profitabil programul asta decat rata la banca. In loc sa platesti de 3 ori pretul apartamentului, il platesti de doua ori.
Ramane de vazut daca iti convine, mai ales ca nu prea ai apartamente la alegere, trebuie sa-ti gasesti unul nou, in care probabil va mai trebui sa investesti pt apa calda, curent etc.
omul de rand nu ajunge sa-l cumpere, ori il ia inapoi banca, ori preda contractul altcuiva din lipsa lichiditatilor.
Geanina tare mult gresesti gandind astfel, zau asa, cand ai timp stam la o cafea si despicam firul in patru. Iti spun doar atat, ei pe asta mizeaza, pe neprezentare, pentru ca acolitii lor vor merge 100%
Trimiteți un comentariu