joi, 2 aprilie 2009

DECALOGUL CITITORULUI---Leapsa de la Jean Bica




Avem , din nou, un joc minunat din partea domnului Jean Bica...let's play!
Este incantator cum o pasiune atat de inaltatoare poate uni oamenii necunoscuti, cu preocupari deferite, cu vieti diferite...Literatura are menirea de a infratzi sufletul cititorului cu cel al scriitorului, se naste o ingemanare de idei, de ganduri si de simtiri....care dainuie!
Eu una nu pot desparti literatura de muzica , rezonante nebanuite unduiesc dintr-o parte in cealalta...Ador sa impartasesc cu ceilalti entuziasmul oricarei lecturi care mi-a aprins spiritul, mintea si sufletul...
Hai sa purcedem la drum, sa intram in jocul minunat al imaginatiei, al creatiei, al cartilor...
(pentru ca nu am foarte mult timp la dispozitie , voi fi destul de telegrafica in raspunsuri.)



1. Care este cartea/autorul pe care o/il vezi ca « Suprema »/”Supremul” ? Pe care ai/l-ai pune-o in rama ? (daca sunt mai multe/multi, enumera-le/enumera-i !)

Ai dreptate, Jean, ca Biblia ar trebui sa fie..."suprema"; prin Ea, deja intram in alt registru , acela al religiozitatii, si m-as bucura sa dezbatem aceasta dilema intr-un alt "joc".
Mircea Eliade este un scriitor pe care nu stiu sigur daca l-as pune pe perete, insa a inseamnat enorm in dezvoltarea mea, sa-i spunem ...'ntelectuala.
Iar carte...categoric "Zorba grecul"- Nikos Kazantzakis.
UPDATE: O carte minunata, care mi-a inseninat multe perioade cumplite din viata mea este KIM al lui Rudyard Kipling.

2. Ai carti pe care consideri ca le-ai fi scris mai bine ? (Daca esti autor al unei carti) Consideri ca esti un scriitor bun ?

Pe care le-am gandit altfel, da! Nu as putea scrie un roman, nu as putea scrie proza....am avut cateva incercari timide prin liceu, dar doar poezie...cenacluri literare "orasenesti" (ha ha!), dar cam atat.Odata cu intrarea fortzata in tavalugul vietii, am abandonat aceasta indeletnicire...Si totusi, sper ca nu definitiv...imi place starea pe care ti-o da momentul inspiratiei...toti suntem putin "modesti" la un moment dat, nu?
Deci ....NU!

3. Despre ce carte, autor sau personaj nu ai putea sa spui nimic critic ?

Nu am pregatira necesara si nici dreptul pentru a critica o carte tiparita.

Carte(carti):"Zorba...", "Raport catre El Greco ", "Istoria literaturii romane..."Romanul adolescentului miop"," Lorelei"...sunt prea multe! Renunt sa le mai enumar..

Autor(autori):Kazantzakis, Eliade,Constantin Noica, Emil Cioran, Kiling, Ionel Teodoreanu....si mai pot continua pe vreo 10 pagini...

Personaje: Zorba & Kim

4. Ai participat vreodata la sarbatorirea unei carti, unui autor ?


Nu, insa pentru mine, cumpararea unei carti e o sarbatoare.Amintiri din perioada liceului , cand o data pe luna, atunci cand primeam bursa, mergeam direct la librarie....SARBATOARE!
Pastrez si acum acelsi entuziasm copilaresc atunci cand cumpar o carte...

5. Literatura romana ti se pare ca merita apreciata ? O faci in vreun fel ?

Ohhh, da!
Citind, vorbind cu ceilalti despre literatura in general, nu numai despre cea romana, incercand sa-i fac pe noii mei prieteni americani sa caute si autori romani tradusi atunci cand vor sa citeasca...destul de rar, ce-i drept!
O chestie care pe mine m-a uimit, aici, in America: majoritatea celor pe care i-am cunoscut eu , dupa ce citesc cartile, LE ARUNCA!!!!!!Puteti crede asa ceva???Am adunat vreo 3 cutii mari de la cineva care voia sa arunce carti cunoscute. autori renumiti...
Deci....incerc!

6. Ai aruncat vreodata o carte ? Ai arunca ?

Nu!!!!Nuuuuuuuuuuu!Iubesc prea mult cartile...


7. Sau ai vandut vreodata o carte ? Ai vinde ?

Nu! Nu ma indur....poate au fost momente cand vanzarea unor carti din biblioteca mea m-ar fi ajutat sa trec mult mai usor peste o zi , o zi mai dificila din punct de vedere financiar....insa NU AM FACUT-O!
Mi-am dorit mereu, sau poate doar mi-ar fi placut sa fiu bibliotecara, sa stau intre carti...sa simt mirosul lor, sa vorbesc despre ele...poate chiar si intr-o librarie, dar devine comert si nu prea au legatura...

8. Ai furat vreodata o carte ? Ai fura ?

As cere, as imprumuta, m-as pune in genunchi, as implora,dar nu as fura niciodata o carte!Ahhh, si nici nu am furat...

9. Ai criticat un autor sau o carte fara sa o/il cunosti ?

Nu, de criticat, nu!Insa, ca fiecare, mi-am dat cu parerea despre carti, autori fara sa le fi citit inainte...doar din "auzite".
Asta se iarta, pentru ca toti o facem...

10.Ti-ai insusit vreodata creatia unui alt scriitor (blogger) ? Ai face-o ?

Nuuu!Nuuuuuuu!Hai mai Jean, dar atunci de ce ar mai exista atatia bloggeri, doar ca sa dam copy-paste de pe un site pe altul? Sper ca nu....

Si cu asta....gata!Iete ca te-ai temult degeaba matale, mister Jean!Vazui ca luara multi altii leapsha de la domnia voastra...????
Multumim, multumim!
Semnam si dam mai departe....tuturor!!!!!













4 comentarii:

Jean Bica spunea...

Maestra Ana,

Va multumim pentru dezvaluirile dvs despre idila intre dvs si "carte"...destul de sofisticata idila...pasiune ucigatoare, asa cum simteam ca si e...
In aceeasi ordine de idei...In sfarsit aud si eu pe cineva care a citit KIM si in plus i-a si placut...Foarte tare, sora!
Cat despre adresarea "maestra"...se obisnuieste in mod gresit sa se ofere asta celor care care au excelat intr-o meserie...insa eu cred ca ar trebui sa facem si in cazul celor care exceleaza in meseria de OM...
Asa ca...ma inclin, Maestra Ana!

Semnez si dispar...JEAN BICA!

PACO spunea...

1.-"Cainii razboiului" volum scris de Sven Hassel in el vorbit despre viata unui soldat si camarazilor sai in armata armata nazista chiar recomand citirea seriei "Cainii Razboiului"
2.Intrebarea asta nu o inteleg dar ama avut si eu cateva incercari de a scrie poezii
3.Eu unul detest criticii din cauza ca nimeni nu poate sti de ce a scris cineva o poezie sau sensul pe care autorul il atribuie versurilor idem si pentru proza
4.Daca imi aduc eu bine aminte am facut odata in clasa a-8-a adica acum vreo 5-6 ani un fel de sceneta a lui Eminescu numita "Elvira in cautarea amorului" super sceneta eu am fost regele
5.Imi place literatura romana in afara de Bacovia pe el sincer nu il pretuiesc pentru ca poeziile sale in opinia mea sunt "varza"
6.NUuuuuuuuuuuuuuu nu as arunca niciodata o carte mi se pare un lucru foarte tampit
7.De ce si-ar vinde cineva hrana sufletului
8.La asta nu pot raspunde
9.Nu nu am criticat niciodata vreun autor sau vreo opera deoarece cum am mai spus urasc criticii
10.Nu as copia poate cel mult m-as inspira dupa el dar as spune lucrul acesta deci i-as da creditele autorului
Sper ca nu te superi ca am raspuns si eu la intrebari dar mi s-au parut importante

Ana Thomas spunea...

@Jean....e prea mult si...nu merit!Poate putem sa-i spunem MAESTRA Vietii care ne arunca de colo-colo, si ne face sa devenim ce nici noi n-am visat!
Multumesc pentru aprecieri!

Cat despre KIM, asa cum am mai spus, este una dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit.Inca este la Azuga, pentru ca in febra pregatirilor pentru plecare, AM UITAT-O!Dar va veni curand....par avion!
Numai ganduri bune, Jean Bica!

Ana Thomas spunea...

@Paco....chiar ma bucur foarte tare ca ai raspuns la aceste intrebari!Sunt mult mai importante decat am vrea noi sa credem...Hrana sufletului....n-am fi nimic fara carti si fara muzica, dupa mine.
Multumim pentru promptitudine!
Majestate...(Elvira si-a regasit amorul?)